Evropski odbor za varstvo podatkov sprejme Smernice o pravicah posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki in pismo o privolitvi v zvezi s piškotki

19 January 2022

Bruselj, 19. januarja – Evropski odbor za varstvo podatkov je na januarskem plenarnem zasedanju sprejel Smernice o pravicah posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki, s poudarkom na pravici do dostopa. Namen smernic je analizirati različne vidike pravice do dostopa in zagotoviti natančnejše usmeritve o tem, kako je treba pravico do dostopa izvajati v različnih okoliščinah. Smernice med drugim pojasnjujejo obseg pravice do dostopa, informacije, ki jih mora upravljavec zagotoviti posamezniku, na katerega se nanašajo osebni podatki, obliko zahteve za dostop, glavni način zagotavljanja dostopa ter pojem očitno neutemeljenih in pretiranih zahtev. Novembra 2019 je bil organiziran dogodek za deležnike na to temo, v postopku priprave smernic pa so bila upoštevana njihova stališča in mnenja.

Predsednica Evropskega odbora za varstvo podatkov Andrea Jelinek je dejala: „Pravica do dostopa posameznikom omogoča, da se seznanijo s tem, kako in zakaj se njihovi osebni podatki obdelujejo. Smernice zagotavljajo primere za podporo upravljavcem pri odgovarjanju na zahteve za dostop na način, skladen s Splošno uredbo o varstvu podatkov.“

O smernicah bo potekalo javno posvetovanje, ki bo trajalo šest tednov.

Poleg tega je Evropski odbor za varstvo podatkov sprejel pismo v odgovor na dopise, ki pozivajo k dosledni razlagi privolitve v zvezi s piškotki. Evropski odbor za varstvo podatkov v pismu ponovno poudarja, da je zavezan zagotavljanju usklajene uporabe pravil o varstvu podatkov po vsej Evropski uniji. V zvezi s tem je Evropski odbor za varstvo podatkov nedavno ustanovil projektno skupino za pasice za piškotke, ki usklajuje odziv na pritožbe v zvezi s pasicami za piškotke. Poleg tega je Evropski odbor za varstvo podatkov posodobil Smernice o privolitvi, da bi zagotovil usklajen pristop k pogojevanju privolitve in nedvoumni navedbi želja.

 

Opomba za urednike:

Vsi dokumenti, sprejeti na plenarnem zasedanju Evropskega odbora za varstvo podatkov, so predmet potrebnih pravnih, jezikovnih in oblikovnih pregledov ter bodo na voljo na spletišču Evropskega odbora za varstvo podatkov, ko bodo dokončani.