Europski odbor za zaštitu podataka izdaje Smjernice o pravima ispitanika i dopis o privoli za kolačiće

19 January 2022

Bruxelles, 19. siječnja – Europski odbor za zaštitu podataka na plenarnoj sjednici u siječnju donio je Smjernice o pravima ispitanika s naglaskom na pravo na pristup. U njima se nastoje analizirati razni aspekti prava na pristup i pružiti preciznije upute o tome kako se pravo na pristup mora provesti u različitim situacijama. Smjernice, među ostalim, pružaju pojašnjenja o opsegu prava na pristup, informacijama koje voditelj obrade mora pružiti ispitaniku, formatu zahtjeva za pristup, glavnom načinu pružanja pristupa i pojmu očito neutemeljenih i pretjeranih zahtjeva. U studenome 2019. na tu je temu održano događanje za dionike, a njihova stajališta i mišljenja uzeta su u obzir tijekom izrade nacrta.

Predsjednica Europskog odbora za zaštitu podataka Andrea Jelinek izjavila je: „Pravo na pristup omogućuje pojedincima da saznaju kako se i zašto njihovi osobni podaci obrađuju. U Smjernicama su navedeni primjeri za pomoć voditeljima obrade pri odgovaranju na zahtjeve za pristup u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.”

O Smjernicama će se provesti javno savjetovanje u trajanju od šest tjedana.

Osim toga, Europski odbor za zaštitu podataka izdao je dopis kao odgovor na pozive na dosljedno tumačenje privole za kolačiće. U njemu ponavlja da se zalaže za usklađenu primjenu pravila o zaštiti podataka u cijeloj Europskoj uniji. U tom je kontekstu Europski odbor za zaštitu podataka nedavno osnovao radnu skupinu za obavijesti o kolačićima radi koordinacije odgovora na pritužbe u vezi s tim obavijestima. Osim toga, odbor je ažurirao smjernice o privoli kako bi osigurao usklađen pristup uvjetovanosti privole i nedvosmislenom izražavanju želja.

 

Napomena urednicima:

Svi dokumenti doneseni na plenarnoj sjednici Europskog odbora za zaštitu podataka moraju proći pravnu i jezičnu provjeru i provjeru formatiranja te će tek nakon izvršene provjere biti dostupni na njegovim internetskim stranicama.

 

EDPB_priopćenje za medije_2022_01