Evropski odbor za varstvo podatkov

Piškotki

Piškotki, zajem prstnega odtisa naprav in dnevniške datoteke

Piškotke, funkcijo zajema prstnega odtisa naprave in dnevniške datoteke uporabljamo za tehnično delovanje našega spletišča in pripravo statistik.

Piškotki

Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletišče shrani na obiskovalčevem računalniku ali prenosni napravi.

Lastne piškotke nastavi zadevno spletišče, le navedeno spletišče jih lahko tudi bere.  Spletišče lahko poleg tega uporablja zunanjo storitev, s katero se analizira, kako obiskovalci uporabljajo spletišče. Europa Analytics je skupna analitična storitev, ki jo uporablja Evropska komisija. Z njo se meri učinkovitost spletišča odbora EOVP, spletišče pa gostuje pri Evropski komisiji.

Storitev Europa Analytics nastavi svoje piškotke. Evropska komisija vzdržuje popoln nadzor nad podatki, in sicer tako, da podatke, ki jih zbere prek lastnih piškotkov, shrani na strežnikih, ki so v celoti v njeni lasti in pod njenim nadzorom. Podatki se ne posredujejo drugim organizacijam za trženje, tržne raziskave ali v komercialne namene.

Lastni piškotki vsebujejo naslednje informacije:

  • naključno edinstveno identifikacijsko številko obiskovalca,
  • prvi obisk posameznega obiskovalca,
  • predhodni obisk posameznega obiskovalca,
  • število obiskov posameznega obiskovalca.

Trajni piškotki se shranijo v napravi in se ob zaprtju brskalnika ne izbrišejo samodejno. Za trajne piškotke se ustvari naključna identifikacijska številka, ki storitvi Europa Analytic omogoča identifikacijo uporabnika, ko ta znova obišče spletno stran.

Vsi piškotki potečejo po 13 mesecih.

Zajemanje prstnega odtisa naprave

Storitev Europa Analytics uporablja mehanizem za zagotavljanje anonimnosti, ki samodejno zakrije del naslova obiskovalčevega internetnega protokola (IP) in dejansko onemogoči identifikacijo posameznega obiskovalca portala Europa izključno na podlagi naslova IP.

Prstni odtis naprave so informacije, ki se zberejo o oddaljeni računalniški napravi za namene identifikacije. Te prstne odtise je mogoče uporabiti za identifikacijo posameznih uporabnikov ali naprav tudi, kadar so piškotki onemogočeni. Prstni odtis naprave poteče po 30 minutah. Če pa uporabnik izbere možnost zavrnitve sledenja (opt-out), se zajema prstnega odtisa naprave ne opravi.

Dnevniške datoteke

Dnevniške datoteke so besedilne datoteke, s katerimi se informacije shranjujejo na strežnik. Za analitične namene se hranijo naslednje dnevniške datoteke, razen če uporabnik izbere možnost zavrnitve sledenja (opt-out):

  • naslov IP (zakrit), lokacija, datum in čas ter lokalni časovni pas obiska spletne strani;
  • naslov in spletni naslov obiskane strani ter spletni naslov predhodno obiskane strani;
  • informacije o uporabljeni napravi (ločljivost zaslona, namizje, tablični računalnik ali mobilna naprava, znamka, model itd.) in internetni povezavi (hitrost nalaganja strani);
  • operacijski sistem, različica brskalnika, različica vtičnikov, ki jih podpira brskalnik;
  • iskalnik spletišča, datoteke, ki jih je uporabnik kliknil in prenesel, in povezave na zunanje domene, ki jih je uporabnik kliknil;
  • glavni jezik brskalnika in jezik obiskane strani.

Zavrnitev sledenja

Storitev Europa Analytics samodejno sledi brskanju, med drugim za statistične namene. Sledenje lahko zavrnete (opt-out), kliknite tukaj.

Če izberete možnost zavrnitve sledenja, boste prejeli zavrnitveni piškotek (piwik_ignore), da se upošteva vaša nastavitev.

Če onemogočite piškotke brskalnika, sledenja ne morete dejansko zavrniti, saj piškotka piwik_ignore ni mogoče shraniti. V tem primeru preberite razdelek o možnosti brez sledenja v nadaljevanju.

Možnost brez sledenja

Možnost brez sledenja lahko izberete, kadar želite spletiščem preprečiti shranjevanje podatkov o svojih dejavnostih na spletu za kateri koli namen, tudi za analizo, oglaševalce in družbene medije. 

Storitev Europa Analytics spoštuje želje obiskovalcev in ne sledi obiskovalcem, ki v brskalniku izberejo možnost „Ne želim sledenja“; obiskovalcem s shranjenim piškotkom piwik_ignore se ne sledi;  možnost „Ne želim sledenja“ ne deluje v brskalniku Internet Explorer, prosimo, zavrnite sledenje.

Omejen dostop do informacij

Komunikacija vseh statističnih podatkov je zavarovana z varnostnim protokolom HTTPS. Analitična poročila storitve Europa Analytics so dostopna samo prek sistema za avtentikacijsko storitev Evropske komisije (ECAS), in sicer samo pooblaščenim uslužbencem Komisije, pristojnim za orodje Piwik, zadevnim uslužbencem evropskih institucij ali zunanjim podizvajalcem z ustreznimi pooblastili, ki so odgovorni za analizo, razvoj in/ali redno vzdrževanje določenih spletnih strani.

Podatki o obiskovalcih

Storitev Europa Analytics podatke o obiskovalcih samodejno izbriše po 13 mesecih. Zbirne podatke Evropska komisija shrani za nedoločen čas, in sicer za analizo.

Kontakt

Specifična vprašanja o shranjevanju in uporabi podatkov storitve Europa Analytics ali zahtevke za dodatne informacije o politiki EOVP glede piškotkov lahko pošljete našemu skrbniku spletišča.