Kolačići

Kolačići

Na svojem mrežnom mjestu upotrebljavamo kolačiće. Kolačić je mala datoteka koju mrežno mjesto pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj posjetitelja.

Europa Analytics i njezini kolačići

Europa Analytics korporativna je služba koja prati i ocjenjuje djelotvornost i učinkovitost mrežnih mjesta Europskog odbora za zaštitu podataka (EOZP) i Europske komisije te drugih mrežnih mjesta smještenih na poslužiteljima podatkovnog centra Komisije.

Koristi se analitičkom platformom otvorenog koda Matomo (nekadašnji Piwik), koju u potpunosti kontrolira Europska komisija. Ta platforma omogućuje zaštitu osobnih podataka krajnjeg korisnika zahvaljujući značajkama kao što je deidentifikacija IP adrese. Osim toga, EOZP je osmislio značajku koja omogućuje upravljanje privolom korisnika za prikupljanje podataka o njihovu pregledavanju stranica u svrhu izrade anonimiziranih statističkih podataka.

Informacije o zaštiti podataka i mjere za zaštitu podataka službe Europa Analytics

Europa Analytics konfigurirana je za upotrebu sekundarne domene europa.eu (kojom se koriste mrežna mjesta europskih institucija) te za pohranu kolačića prve strane.

Kolačići (s platforme Matomo) koje upotrebljava Europa Analytics Europskoj komisiji omogućuju praćenje informacija o posjetiteljima navedenih u nastavku. Te se informacije upotrebljavaju za izradu zbirnih statističkih izvješća o aktivnosti posjetitelja koja ne sadržavaju nikakve osobne podatke:

 • IP adresa (skrivena)
 • lokacija: zemlja, regija, grad, približna geografska širina i dužina (geolokacija)
 • datum i vrijeme zahtjeva (posjet mrežnom mjestu)
 • naziv stranice koja se pregledava (naziv stranice)
 • URL stranice koja se pregledava (URL stranice)
 • URL stranice koja je pregledana prije trenutačne stranice (URL uputitelj)
 • razlučivost zaslona korisnikova uređaja
 • lokalno vrijeme u vremenskoj zoni posjetitelja
 • datoteke na koje je korisnik kliknuo i koje je preuzeo (preuzimanje)
 • poveznice na vanjske domene na koje je korisnik kliknuo (vanjske poveznice)
 • vrijeme učitavanja stranica (vrijeme koje je potrebno da internetski poslužitelj učita stranicu i da je posjetitelj preuzme: brzina stranice)
 • glavni jezik preglednika koji se upotrebljava (zaglavlje Accept-Language)
 • verzija preglednika, dodatci preglednika (PDF, Flash, Java...), verzija operativnog sustava, identifikator uređaja (zaglavlje User-Agent)
 • jezik posjećene stranice
 • kampanje
 • pretraživanje internetskih stranica
 • događanja.

Kako bi se povećala točnost sastavljenih izvješća, informacije se pohranjuju i u kolačićima prve strane s naših mrežnih mjesta te ih zatim prikuplja Europa Analytics:

 • jedinstveni nasumično odabrani identifikacijski broj posjetitelja
 • vrijeme prvog posjeta određenog posjetitelja
 • vrijeme prethodnog posjeta određenog posjetitelja
 • broj posjeta određenog posjetitelja.

Europska komisija u potpunosti kontrolira podatke prikupljene putem kolačića prve strane, pohranjujući podatke na poslužiteljima koji su u potpunom vlasništvu i pod nadzorom Europske komisije.

Osim privremenih kolačića, Matomo generira i trajni kolačić s nasumičnim identifikacijskim brojem koji omogućuje službi Europa Analytics da utvrdi kada korisnik ponovno pristupi stranici. Taj kolačić ima rok isteka od 13 mjeseci, nakon kojega se automatski briše s uređaja korisnika.

 • Kolačići prve strane oni su kolačići koje postavljaju mrežna mjesta koja posjećujete. Samo ta mrežna mjesta mogu pročitati takve kolačiće. Osim toga, mrežna mjesta mogu se koristiti vanjskim uslugama kako bi se analiziralo kako se ljudi koriste njihovim stranicama. Europa Analytics u tu svrhu postavlja vlastiti kolačić i ne koristi se uslugama vanjskih strana.
 • Trajni kolačići oni su kolačići koji se spremaju na vaše računalo i ne brišu se automatski kada se preglednik zatvori, za razliku od privremenih kolačića koji se brišu kada zatvorite preglednik. Trajni kolačići upotrebljavaju se samo u svrhu ponovne identifikacije kada ponovno posjetite stranicu.

Privola za prikupljanje podataka o pregledavanju stranica, uključujući osobne podatke, u svrhu izrade anonimiziranih statističkih podataka

Na temelju zadanih postavki Europa Analytics NE prati aktivnost pregledavanja posjetitelja našeg mrežnog mjesta. Međutim, ako želite, možete nam dati privolu za obradu osobnih podataka prikupljenih tijekom vašeg pregledavanja našeg mrežnog mjesta kako bismo mogli izraditi anonimizirane statističke podatke.

Ako odaberete opciju „Ne prati me” (vidjeti objašnjenje u nastavku) u svojem pregledniku, poštovat ćemo vaš odabir i vaše pregledavanje našeg mrežnog mjesta neće se pratiti u svrhu izrade anonimiziranih statističkih podataka.

Ako niste odabrali opciju „Ne prati me”, prikazat će vam se obavijest o kolačićima putem koje možete donijeti odluku o kolačićima i instalirati kolačić pod nazivom „edp_cookie_agree” kako bi vaša odluka bila zapamćena. Ako pristanete na prethodno navedenu obradu, aktivira se Europa Analytics i učitavaju se određeni relevantni kolačići. Uvijek možete odlučiti povući svoju privolu ili je ponovno dati u bilo kojem trenutku.

Kolačić „edp_cookie_agree” istječe nakon šest mjeseci; tada će vam se, ako niste odabrali opciju „Ne prati me”, ponovno prikazati obavijest o kolačićima kako biste mogli ponovno odabrati.

Ako ste onemogućili sve kolačiće, obavijest o kolačićima prikazat će vam se pri svakom posjetu našem mrežnom mjestu.

Ako želite dati (ili povući) privolu za upotrebu vaših podataka u svrhu analitike:

PRIHVATI ODBIJ

Postavke opcije „Ne prati me

Opcija „Ne prati me” omogućuje posjetiteljima da odaberu hoće li ih mrežna mjesta pratiti. Opcija „Ne prati me” dostupna je u brojnim preglednicima, uključujući:

Ograničeni pristup informacijama

Sva komunikacija o analizi podataka šifrira se HTTPS protokolom. Analitičkim izvješćima koja je sastavila služba Europa Analytics može, putem sustava Europske komisije za provjeru autentičnosti (ECAS), pristupiti isključivo ovlašteno osoblje Komisije zaduženo za Matomo, relevantno osoblje europskih institucija ili propisno ovlašteni vanjski podizvođači, od kojih se može tražiti analiza, razvoj ili redovito održavanje određenih internetskih stranica.

Skrivanje IP adresa

Napomena: institucija, grad i država podrijetla utvrđuju se u statističke svrhe na temelju potpunog IP-ja, a zatim se pohranjuju i objedinjuju prije njihove anonimizacije. Europa Analytics upotrebljava mehanizam deidentifikacije IP-ja koji automatski skriva dio IP-ja (internetski protokol) svakog posjetitelja, čime se učinkovito onemogućuje identifikacija određenog posjetitelja Europe samo na temelju njegove IP adrese.

Zapisnici o posjetiteljima

Nakon 13 mjeseci Europa Analytics automatski briše datoteke zapisnika o posjetiteljima. Europska komisija za potrebe analize na neodređeno vrijeme pohranjuje zbirne skupove podataka, koji ne sadržavaju osobne podatke.

Podatci za kontakt

Posebna pitanja o pohranjivanju i korištenju podataka službe Europa Analytics ili zahtjevi za dodatne informacije o politici kolačića EOZP-a mogu se poslati našem administratoru mrežnog mjesta.

Ako imate pitanja u pogledu obrade osobnih podataka, možete se obratiti i službeniku za zaštitu podataka Europskog odbora za zaštitu podataka.