Az Európai Adatvédelmi Testület döntést fogadott el a 65. cikk alapján a WhatsApp Ireland ügyben

28 July 2021 EDPB

Brüsszel, július 28. – A legutóbbi plenáris ülésén az Európai Adatvédelmi Testület az általános adatvédelmi rendelet 65. cikke alapján vitarendezési döntést fogadott el. A kötelező erejű döntés célja az ír (IE) felügyeleti hatóság mint fő felügyeleti hatóság (LSA) által a WhatsApp Ireland Ltd. (WhatsApp IE) tekintetében kiadott döntéstervezet bizonyos szempontjaival kapcsolatos konszenzus hiánya, valamint az ezt követően több érintett felügyeleti hatóság által tett kifogások kezelése.

A fő felügyeleti hatóság a WhatsApp IE-re vonatkozó saját kezdeményezésű vizsgálatot követően bocsátotta ki a döntéstervezetet azzal kapcsolatban, hogy a WhatsApp IE teljesítette-e az általános adatvédelmi rendelet 12. cikke, 13. cikke és 14. cikke szerinti átláthatósági kötelezettségeit. 2020. december 24-én a fő felügyeleti hatóság az általános adatvédelmi rendelet 60. cikkének (3) bekezdésével összhangban megosztotta döntéstervezetét az érintett felügyeleti hatóságokkal.

Az érintett felügyeleti hatóságok az általános adatvédelmi rendelet 60. cikkének (4) bekezdése alapján kifogást emeltek többek között az általános adatvédelmi rendelet azonosított megsértései, a szóban forgó specifikus adatok személyes adatnak való minősítése és annak következményei, valamint a tervezett korrekciós intézkedések megfelelősége tekintetében.

Az ír felügyeleti hatóság nem tudott konszenzusra jutni, miután megvizsgálta az érintett felügyeleti hatóságok kifogásait, és ennek megfelelően jelezte a Testületnek, hogy nem követi a kifogásokat. Ennek megfelelően az ír felügyeleti hatóság azokat az általános adatvédelmi rendelet 65. cikke (1) bekezdésének a) pontja szerinti megállapítás céljából az Európai Adatvédelmi Testület elé utalta, és ezzel vitarendezési eljárást indított.

Az Európai Adatvédelmi Testület ma fogadta el kötelező erejű döntését. A döntés az általános adatvédelmi rendelet 4. cikkének (24) bekezdésében foglalt követelményekkel összhangban „relevánsnak és indokoltnak” minősített kifogások megalapozottságával foglalkozik. Az Európai Adatvédelmi Testület az érintett felügyeleti hatóságokat hamarosan hivatalosan is értesíti határozatáról.

Az ír felügyeleti hatóság az Európai Adatvédelmi Testület döntése alapján, amelynek címzettje az adatkezelő, indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb az Európai Adatvédelmi Testület döntéséről szóló értesítésétől számított egy hónapon belül meghozza végleges határozatát. Az Európai Adatvédelmi Testület indokolatlan késedelem nélkül közzéteszi döntését a honlapján azt követően, hogy az ír felügyeleti hatóság értesítette az adatkezelőt a nemzeti döntésről.

Megjegyzések a szerkesztőknek:

A 65. cikk szerinti eljárással kapcsolatos további információkért kérjük, olvassa el a gyakran feltett kérdések részt.