Europski odbor za zaštitu podataka

Kolačići

Kolačići, prikupljanje informacija o uređaju u svrhu njegove identifikacije i praćenja te podatkovni dnevnici

Koristimo kolačiće, prikupljanje informacija o uređaju u svrhu njegove identifikacije i praćenja te podatkovne dnevnike radi tehničkog funkcioniranja našeg mrežnog mjesta i izrade statističkih podataka

Kolačići

Kolačić je mala datoteka koju internetska stranica pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj posjetitelja.

Kolačiće na prvoj strani postavlja internetska stranica. Samo to internetska stranica može pročitati navedene kolačiće.  Internetska stranica može koristiti i vanjsku uslugu kako bi se analiziralo kako ljudi koriste stranice. Europa Analytics korporativna je analitička služba koju koristi Europska komisija. Procjenjuje učinkovitost EOZP-ove internetske stranice koje održava Europska komisija.

Europa Analytics postavlja vlastiti kolačić. Europska komisija u potpunosti kontrolira podatke prikupljene putem kolačića sa prve strane i oznaka, pohranjujući podatke na poslužiteljima koji su u potpunom vlasništvu i pod nadzorom Europske komisije. Podaci se neće prosljeđivati drugim organizacijama za marketing, istraživanje tržišta ili u poslovne svrhe.

Kolačić s prve strane sadrži sljedeće informacije:

  • Jedinstveni nasumično odabrani identifikacijski broj posjetitelja
  • Vrijeme prvog posjeta određenog posjetitelja
  • Vrijeme prethodnog posjeta određenog posjetitelja
  • Broj posjeta određenog posjetitelja

Trajni kolačići spremaju se na uređaj i ne brišu se automatski kada se preglednik zatvori. Za trajne kolačiće generira se nasumičan identifikacijski broj koji omogućuje službi Europa Analytics da utvrdi kada korisnik ponovno pristupi mrežnom mjestu.

Svi kolačići se brišu nakon 13 mjeseci.

Prikupljanje informacija o uređaju u svrhu njegove identifikacije i praćenja (device fingerprinting)

Europa Analytics koristi mehanizam deidentifikacije IP-a koji automatski skriva dio IP-a (internetski protokol) svakog posjetitelja, čime se učinkovito onemogućuje identifikacija određenog posjetitelja Europe putem jedinstvene IP adrese.

Otisak prsta na uređaju (device fingerprint) odnosi se na prikupljene informacije o daljinskom računalnom uređaju u svrhu njegove identifikacije. Ti se otisci prstiju na uređaju mogu koristiti za identificiranje pojedinačnih korisnika ili uređaja čak i kada su kolačići isključeni. Otisak prsta na uređaju ističe nakon 30 minuta. Ako, međutim, korisnik odluči odbiti praćenje neće se prikupljati informacije o uređaju u svrhu njegove identifikacije i praćenja.

Podatkovni zapisnici

Pdatkovni zapisnici su tekstualne datoteke koje pohranjuju informacije na poslužitelju. Sljedeći se zapisnici čuvaju u svrhu analitike, osim ako korisnik ne odluči odbiti praćenje.

  • IP adresa (sakrivena), lokacija, datum i vrijeme te vrijeme u vremenskoj zoni posjetitelja;
  • Naslov, URL stranice koja se pregledava i URL stranice koja je pregledana prije te stranice;
  • Informacije o korištenom uređaju (razlučivost zaslona, stolno računalo / tablet-računalo / mobilni uređaj, robna marka, model, ...) i o internetskoj vezi (brzina stranice);
  • Operativi sustav, verzija preglednika, dodaci koje podržava preglednik;
  • Pretraživanje stranice i datoteke koje su kliknute i preuzete te veze na vanjske domene koje su kliknute;
  • Glavni jezik preglednika koji se koristi i jezik posjećene stranice.

Odbijanje praćenja

Prema zadanim postavkama, Europa Analytics prati iskustvo pregledavanja, među ostalim, za izradu statističkih podataka. Moguće je odbiti praćenje (opt-out) kliknite ovdje.

Ako odlučite odbiti praćenje, primit ćete kolačić za odbijanje praćenja (piwik_ignore) kako bi se vaša odluka zapamtila.

Ako onemogućite kolačiće iz preglednika ne možete učinkovito odbiti praćenje jer kolačić piwik_ignore ne može biti spremljen. U tom slučaju pogledajte postavke opcije „Ne prati me” u nastavku.

Postavke opcije „Ne prati me”

Opcija „Ne prati me” omogućava posjetiteljima da odaberu hoće li ih mrežna mjesta pratiti u bilo koju svrhu, uključujući upotrebu analitičkih usluga, oglasnih mreža i društvenih platformi. 

Ako ste uključili opciju „Ne želim biti praćen” u svojem pregledniku, Europa Analytics će poštovati vaš izbor; Europa Analytics neće pratiti ni jednog posjetitelja s kolačićem piwik_ignore; Opcija „Ne prati me” ne funkcionira u pregledniku Internet Explorer, odaberite opciju opt-out.

Ograničeni pristup informacijama

Sva komunikacija o analizi podataka šifrira se SSL protokolom. Analitičkim izvješćima koja je sastavila služba Europa Analytics može pristupiti putem sustava Europske komisije za provjeru autentičnosti (ECAS) isključivo ovlašteno osoblje Komisije zaduženo za Piwik, relevantno osoblje europskih institucija ili propisno ovlašteni vanjski podizvođači, od kojih se može tražiti analiza, razvoj ili redovito održavanje određenih mrežnih mjesta.

Zapisnici o posjetiteljima

Nakon 13 mjeseci Europa Analytics automatski briše datoteke zapisnika o posjetiteljima. Europska komisija za potrebe analize pohranjuje zbirne podatke na neodređeno vrijeme.

Kontakt

Posebna pitanja o pohranjivanju i korištenju podataka Europa Analyticsa ili zahtjeva za daljnje informacije o politici kolačića EOZP-a mogu se poslati našem administratoru mrežnog mjesta.