Brussels, 5 July 2018
EDPB-84-2018

Sophie in ‘t Veld,

Member of the European Parliament
60 rue Wiertz

Brussels

Belgium

Dear Ms in ‘t Veld,

On 16 February 2018 the Article 29 Working Party (WP29) received your letter regarding the
revised Payment Services Directive (hereafter ‘PSD2’). In this letter you request the European
Commission (Commission), the European Data Protection Supervisor (EDPS) and the WP29 to
provide further clarification regarding a number of issues related to PSD2 and the protection of
personal data.

As you already mentioned in your letter, the General Data Protection Regulation (GDPR) has been
applicable since 25 May 2018. As from this date, the WP29 has been replaced by the European
Data Protection Board (EDPB), the EU body composed of representatives of the national data
protection authorities and the European Data Protection Supervisor and whose tasks and powers
are set forth by Article 70 of the GDPR. The WP29 at the time was not officially involved during
the process of negotiating PSD2 and the Regulatory Technical Standards (hereafter ‘RTS’).
Nevertheless the European Supervisory authorities which now make up the EDPB are aware of
current discussions within Member States regarding the (implementation of) PSD2, more
specifically in relation to the protection of personal data. The legal framework regarding the
protection of personal data in the context of PSD2 is complex and developments in this regard are
therefore being monitored by the EDPB.



Legal framework

The EDPB notes that PSD2 includes a number of specific rules concerning the processing of
personal data, in particular in Article 94 which provides that the processing of personal data for the
purposes of PSD2 must be compliant with EU data protection law.

Moreover, it is explicitly mentioned in Recital 89 of PSD2 (on the processing of personal data for
the provision of payment services) that the precise purpose should be specified, the relevant legal
basis referred to, the relevant security requirements laid down in Directive 95/46/EC complied
with, and the principles of necessity, proportionality, purpose limitation and proportionate data
retention period respected. Also, data protection by design and data protection by default should
be embedded in all data processing systems developed and used within the framework of this
Directive.

The GDPR lays down a strong and coherent data protection framework, whose consistent and
homogenous application should be ensured throughout the Union. Article 94 GDPR states that
references to the repealed Directive 95/46 shall be construed as references to the GDPR. Hence,
the interpretation and the implementation! of the articles in PSD2 have to be made in light of the
GDPR. Member States had to transpose PSD2 into national law before 13 January 2018. As the
GDPR has been applicable since 25 May 2018, we expect that the national implementation laws
are also in full consistency with that data protection legal framework.

In your letter you raised some specific issues.

Silent party data

Concerning “silent party data”, you raised the question whether the processing of personal data of

“silent parties” is legitimate when explicit consent for the processing of personal data has (only)

been given by another data subject. In relation to PSD2, this would for instance be the case when

data subject A - being a payment service user under PSD2 - has given explicit consent to a Payment

Initiation Service Provider (PISP) to process personal data for the performance of this service,

based on Article 94 (2) of PSD2. When data subject A uses the services of a PISP to transfer money
to data subject B without there being a contractual relation between data subject B and the PISP,

the question is whether the PISP can also process the data of data subject B — being a silent party -

in order to make the transfer possible.

In your letter you stated that additional clarification is required relating to the question whether the
legal framework allows for this kind of processing of silent party data, for instance with reference
to “legitimate interest” (Article 6 (1)(f) GDPR).

1 See Recital 90 of PSD2.



The EDPB considers that personal data can only be collected for specified, explicit and legitimate
purposes and may not be further processed in a manner that is incompatible with those purposes.
Furthermore, the EDPB notes that the GDPR may indeed allow for the processing of personal
data based on the legitimate interests pursued by a controller or by a third party ex Article 6
(1)(). It should, however, be noted that such processing can only take place when the legitimate
interest of the controller is not “overridden by the interests or fundamental rights and freedoms
of the data subject which require protection of personal data”* In addition the EDPB notes that
any processing of personal data based on the GDPR must be both necessary as well as
proportional and in line with the other principles of the GDPR, such as those of purpose
limitation, data minimisation and transparency. A lawful basis for the processing of these silent
party data by PISPs or Account Information Service Providers (AISPs) - in the context of
payment and account services under PSD2 - could be the legitimate interest of a controller or a
-third party ex Article 6 (1)(f) to perform the contract with the service user. This means that the
legitimate interest of the controller is limited and determined by the reasonable expectations of
data subjects.’

In addition, with regard to further processing4 of silent party data on the basis of legitimate
interest, the EDPB is of the opinion that these data cannot be used for a purpose other than that
for which the personal data have been collected, also given the restrictions on processing set out
in Article 66 (3) (g) and Article 67 (2) (f) of PSD2 and that data subjects do not reasonably
expect any further processing.

Explicit consent

In addition to the processing of silent party data, you raised the question whether the legal
framework is sufficiently clear regarding the process of issuing and withdrawing consent under
PSD2.

In this regard, the EDPB notes that the legal framework regarding explicit consent is complex,
since both PSD2 as the GDPR include the concept of “explicit consent”.” This leads to the
question whether “explicit consent” as mentioned in Article 94 (2) of PSD2° should be interpreted
in the same way as explicit consent under the GDPR.

% Article 6 (1) (f) GDPR: “Processing shall be lawful only if and to the extent that processing is necessary for the
purposes of the legitimate interests pursued by the controller or by a third party, except where such interests are
overridden by the interests or fundamental rights and freedoms of the data subject which require protection of
personal data, in particular where the data subject is a child.”

? See Recital 47 of GDPR.

* Article 6 (4) (b) GDPR: “Where the processing for a purpose other than that for which the personal data have been
collected is not based on the data subject's consent or on a Union or Member State law which constitutes a
necessary and proportionate measure in a democratic society to safeguard the objectives referred to in Article 23(1),
the controller shall, in order to ascertain whether processing for another purpose is compatible with the purpose for
which the personal data are initially collected, take into account, inter alia: the context in which the personal data
have been collected, in particular regarding the relationship between data subjects and the controller.”

% PSD2 uses the notion of "consent" and "explicit consent" with a different meaning than that under GDPR see e.g.
Article 4 (23), Article 52 (2) (c), Article 64, Article 65 (1) (b) and (2) (a) of PSD2.

S Article 94 (2) of PSD2: “Payment service providers shall only access, process and retain personal data necessary
for the provision of their payment services, with the explicit consent of the payment service user.”




The EDPB is of the view that the “explicit consent” referred to in Article 94 (2) of PSD2 is a
contractual consent. Payment services are always provided on a contractual basis between the
payment services user and the payment services provider. As stated in recital 87 of PSD2, "This
Directive should concern only contractual obligations and responsibilities between the payment
service user and the payment service provider." In terms of the GDPR, the legal basis for the
processing of personal data is Article 6 (1) (b) of the GDPR, meaning that the processing is
necessary for the performance of a contract to which the data subject is party. We consider that,
in view of the foregoing, article 94(2) of PSD2 should be interpreted, on the one hand, in
coherence with the applicable data protection legal framework and, on the other hand, in a way
that preserves its useful effect. This implies that Article 94 (2) of PSD2 should be interpreted in
the sense that when entering a contract with a payment service provider under PSD2, data
subjects must be made fully aware of the purposes for which their personal data will be processed
and have to explicitly agree to these clauses. Such clauses should be clearly distinguishable from
the other matters dealt with in the contract and would need to be explicitly accepted by the data
subject. The concept of explicit consent under Article 94(2) of PSD2 is therefore an additional
requirement of a contractual nature and is therefore not the same as (explicit) consent under the
GDPR.

Further processing of personal data for other purposes, not necessary for the performance of the
contract, could be based on consent under Article 6(1) (a) GDPR, provided that the requirements
and the conditions for consent laid out in Article 7 and Article 4 (11) GDPR are fully respected.
Consideration should also be given to the need to respect the specific conditions of Article 9
GDPR in case special categories of personal data are being processed. For the EDPB it is clear
that consent under the GDPR is a reversible decision and that a data subject can exercise control
over these processing activities.

Regulatory Technical Standards

The RTS on Strong Customer Authentication and common and secure communication under
Article 98 of Directive 2015/2366 (PSD2) are established by the European Banking Authority
(EBA) with the aim to enhance consumer protection, promoting innovation and improving the
security of payment services across the EU. The EDPB has not been officially consulted during
their development, but -without prejudice to possible future considerations- it should however be
noted that, in respect of security of payment services, PSD2 introduces standards, such as
effective incident management procedures and stronger authentication procedures® and underlines
the responsibility of payment service providers in ensuring security.

" Article 4 (11) GDPR: “Consent of the data subject under the GDPR means any freely given, specific, informed and
unambiguous indication of the data subject’s wishes by which he or she, by a statement or by a clear affirmative
action, signifies agreement to the processing of personal data relating to him or her.”

¢ Regarding the notion of authentication the EDPB considers that this term (‘authentication’) in practice might be
ambiguous under the PSD2 Directive. Authentication is a technical measure to ensure that the person who has given
his or her consent is the legitimate user of the service, and must not be confused with the consent itself.



Position of Banks

In your letter you requested further clarification regarding the question whether “banks are
sufficiently cooperative in establishing secure interfaces and avoiding alternative, less secure,
methods of accessing account data”. This question touches upon the new obligations of banks
from a competition perspective. The EDPB considers that — should this comment have been made
from the perspective of competition law - it is neither the task nor the competence of Data
Protection Authorities to assess whether banks are sufficiently cooperative in establishing such
interfaces from the perspective of competition law.

Regarding the question whether the interfaces that are - or will be - established are sufficiently
secure from a data protection perspective, the EDPB remarks that Data Protection Authorities are
fully competent to assess whether banks provide a level of protection of personal data that is in
line with the GDPR. In this respect, the EDPB highlights that Article 32 GDPR has strengthened
the obligation for every organisation that processes personal data to take measures to ensure a
level of security appropriate to the risks and that Article 25 GDPR provides for the obligation of
data controllers to implement privacy by design and privacy by default measures to meet the data
protection requirements and protect the rights of data subjects.

Data Protection Authorities may naturally decide to take appropriate action should there be any
doubt regarding the safety of these new interfaces.

Further activities

As mentioned at the beginning of this letter, the EDPB is aware of current discussions regarding
PSD2 in relation to the protection of personal data and will continue monitoring the issue.

The EDPB notes that, as clearly shown by the interrelating points between PSD2 and GDPR,
there may be relevant grounds for a fruitful interaction between EU competent bodies, in
particular data protection and financial supervisory authorities. It therefore wishes that a dialogue
among such authorities is started in order to set up a coordinated approach aiming at ensuring a
strengthened and consistent protection for EU citizens.

Yours sincerely,

On behalf of the European Data Protection Board,

Chairperson






