Európai Adatvédelmi Testület – Harminckilencedik plenáris ülés: Az Európai Adatvédelmi Testület elfogadta a releváns és megalapozott kifogások fogalmára vonatkozó iránymutatást

12 October 2020 EDPB

Brüsszel, október 12. – Az Európai Adatvédelmi Testület harminckilencedik plenáris ülésén elfogadta a releváns és megalapozott kifogás fogalmára vonatkozó iránymutatást. Az iránymutatás hozzájárul a fogalom egységes értelmezéséhez, ami lehetővé teszi az általános adatvédelmi rendelet 65. cikk szerinti jövőbeli eljárások egyszerűsítését.

Az általános adatvédelmi rendeletben meghatározott együttműködési mechanizmusban a felügyeleti hatóságok kötelesek „kicserélni egymással minden releváns információt”, és „konszenzusra törekedve” együttműködni egymással. Az általános adatvédelmi rendelet 60. cikkének (3) és (4) bekezdése szerint a fő felügyeleti hatóságnak döntéstervezetet kell benyújtania az érintett felügyeleti hatóságokhoz, amelyek ezt követően meghatározott határidőn belül releváns és megalapozott kifogást emelhetnek. A releváns és megalapozott kifogás kézhezvételét követően a fő felügyeleti hatóságnak két lehetősége van. Amennyiben nem ért egyet a releváns és megalapozott kifogással, vagy úgy véli, hogy a kifogás nem megalapozott vagy releváns, az ügyet az egységességi mechanizmus keretein belül a Testület elé terjeszti (az általános adatvédelmi rendelet 65. cikke) Amennyiben a fő felügyeleti hatóság ezzel szemben elfogadja a kifogást, és felülvizsgált döntéstervezetet ad ki, az érintett felügyeleti hatóságok két héten belül releváns és megalapozott kifogást emelhetnek a felülvizsgált döntéstervezettel szemben.

Az iránymutatás célja a „releváns és megalapozott” kifogás fogalmának egységes értelmezése, beleértve azt is, hogy mit kell figyelembe venni annak értékelésekor, hogy a kifogás „egyértelműen bemutatja-e a döntéstervezet által jelentett kockázatokat” (az általános adatvédelmi rendelet 4. cikkének 24. pontja).

Megjegyzések a szerkesztőknek:

Felhívjuk figyelmét, hogy az Európai Adatvédelmi Testület plenáris ülésén elfogadott valamennyi dokumentumot a szükséges jogi, nyelvi és formázási ellenőrzéseknek vetik alá, és azok az ellenőrzések után az Európai Adatvédelmi Testület honlapján lesznek elérhetők.

EDPB_Press Release_2020_15