Európai Adatvédelmi Testület

Európai Adatvédelmi Testület – negyedik plenáris ülés: EU–Japán megfelelőségi határozattervezet, a klinikai vizsgálatokról szóló rendelet és területi hatály.

Generic press release image
Monday, 19 November, 2018
EDPB

Brüsszel, november 19. – November 16-án tartotta negyedik plenáris ülését az európai adatvédelmi hatóságokat egyesítő Európai Adatvédelmi Testület. A plenáris ülésen számos különböző témát vitattak meg.
 
Az EU–Japán megfelelőségi határozat  
A testület tagjai megvitatták az Európai Adatvédelmi Testület által az EU–Japán megfelelőségi határozattervezet kapcsán végzett munka jelenlegi állását. A határozattervezetet a testület Věra Jourová biztostól 2018. szeptemberben kapta kézhez. A testület ismételten hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garantálni kell az EU-ból kiinduló adattovábbítások folytonosságát és magas szintű védelmét.

Az Európai Adatvédelmi Testület iránymutatást nyújt a klinikai vizsgálatok vonatkozásában az általános adatvédelmi rendelet és a klinikai vizsgálatokról szóló rendelet közötti kölcsönhatásról
Az Európai Bizottság által rendezett konzultációt követően a testület megállapodott arról, hogy felkéri a Bizottságot az általános adatvédelmi rendelet és a klinikai vizsgálatokról szóló rendelet közötti kölcsönhatásról szóló, kérdés-válasz formátumú iránymutatás elkészítésére.
 
Területi hatályra vonatkozó iránymutatások
A szeptemberi plenáris ülésen az Európai Adatvédelmi Testület új iránymutatás-tervezeteket fogadott el, amelyek elősegítik majd az általános adatvédelmi rendelet területi hatályának közös értelmezését, és tovább pontosítják az általános adatvédelmi rendelet – többek között a képviselő kijelölésével kapcsolatos – alkalmazását különféle helyzetekben, különösen abban az esetben, ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó az EU-n kívül letelepedett jogalany. Mivel a nyilvánosságra hozatal előtti utolsó végleges jogi rutinellenőrzések során kiderült, hogy egyes kérdések további megvitatásra szorulnak, az Európai Adatvédelmi Testület úgy döntött, hogy az iránymutatásokat a novemberi plenáris ülésen újra megvitatja. E kérdéseket most teljes mértékben rendezték, és az iránymutatásokat hamarosan közzéteszik nyilvános konzultáció céljából.